Heli Kaskinen ja Paula Saraste, All that could happen, is, 28.1.-14.2.2023, Galleria Becker

All that could happen, is (Kaikki mitä voisi tapahtua) on Heli Kaskisen ja Paula Sarasteen valokuvateoksista, installaatioista sekä veistoksesta koostuva näyttelykokonaisuus. Sen kaksi osaa lähestyvät kosketusta ja ihmisyyttä omista näkökulmistaan kerronnallisuutta, löydettyjä materiaaleja ja arkistoja hyödyntäen. Kaskinen tarkastelee elämän erilaisia kipupisteitä humoristisesta näkökulmasta ja Saraste pohtii mahdottoman rakkauden mahdollisuutta luomalla vaihtoehtoista historiaa. All that could happen, is on avoin ehdotus sille, miten asiat voisivat myös olla.

Heli Kaskisen Well, Well, Well (Kas, kas, kas) on veistoksesta ja valokuvateoksista muodostuva kokonaisuus, joka on lämminhenkinen ja humoristinen tarina kiinnostuneista silmistä ja virhetulkinnoista, mutta myös vastareaktioista. Kokonaisuuden teoksissa yhdistyy niin teksti ja löydetyt materiaalit, kuin myös kahden eri ihmisen tarina. Niin kuin yhdistyy myös hetkessä, jossa löydetyt valokuvat ja esineet kohtaavat taiteilijan humoristisen katseen ja henkilökohtaiset elämänkokemukset. Tarinaa eteenpäin kuljettavat erilaiset pisteet, kuten ovisilmä tai katkeamispiste, jotka johdattavat katsojan humorististen kuvatulkintojen äärelle. Sympaattisen kömpelö huumori pyrkii paitsi kääntämään valokuvista esiin toisenlaisen tarinan kuin sen, mitä ensisilmäyksellä saatamme nähdä, mutta myös nostamaan esiin vastapuolen, toisen todellisen. Teoksissa olevat ajatukset, tunteet ja tarinat, ovat yhtä aikaa fiktiivisiä, mutta tosia. Galleria Beckerissä esillä olevat teokset ovat osa Kaskisen vuodesta 2019 alkaen työstämää teoskokonaisuutta Meanwhile, On The Other Side (Samaan aikaan toisella puolella).

Paula Sarasteen Vast Distances käsittelee kahden toisistaan erillään olevan ihmisen tai asian kosketusta ja kietoutuneisuutta yli ajan ja paikan rajojen. Se on teoria, että olemme kokeneet kuvien esittämät hetket yhdessä, olemme yhdessä kävelleet rannalla ja maanneet sängyssä. Näyttely ottaa vaikutteita feministisestä tieteentutkimuksesta ja ehdottaa, että kosketukseen ei tarvita yhtäaikaista läsnäoloa vaan se voi tapahtua yli valtavien etäisyyksien. Se tarjoaa katsojalle paikan esillä olevien hetkien kokijana sekä ajatuksen näiden toisten paikkojen ja aikojen äärettömyydestä. Näyttelyn idea ja teokset pohjautuvat Sarasteen vuodesta 2015 alkaen työstämään teoskokonaisuuteen, jossa hän poistaa kuvista ja purkaa osiin John Lennonin hahmoa. Näyttelyssä esillä olevista kuvista ja videosta on kuvankäsittelyn avulla poistettu John Lennon. Kokonaisuus kasvaa ja muuttaa muotoaan. Siihen kuuluu myös kirjoitettuja katkelmia mm. heidän yhdessä viettämistään hetkistä.

Walking from beneath marble, espresso and palm trees
to the electric night of New York
I encounter my lover any moment
scattered and folded through time and being.

Heli Kaskinen (s. 1981 Järvenpää) on vapaa kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa käsitteellisen valokuvan parissa. Kaskisen työskentely pohjautuu kääntämisen ideaan ja hän yhdistelee toisiinsa leikkisästi ja oivaltavasti tekstiä, löydettyjä valokuvia ja objekteja. Hänen teoksensa ammentavat usein itsereflektiosta huumorin keinoin Kaskinen on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta (2022) ja kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2017). Hänen viimeisempiä yksityisnäyttelyitään ovat olleet One Dot Rules Them All (2021) Mikkelin valokuvakeskuksessa, Mikkelissä ja Valokuvakeskus Nykyajassa, Tampereella sekä Meanwhile, On The Other Side (2019) Valokuvagalleria Hippolytessä, Helsingissä. Lisäksi hänen teoksiaan ollut esillä myös yhteis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin myös ulkomailla, kuten Tanskassa, Saksassa ja Itävallassa. Kaskinen on Suomen taiteilijaseuran ja Valokuvataiteilijoiden liiton jäsen.

Paula Saraste (s. 1981) työskentelee elokuvan, valokuvan ja performanssin parissa. Teoksissaan hän käsittelee usein menneen ja nykyhetken välistä suhdetta, pelkoa ja identiteettiä ja ne puhuvat laajemmista kysymyksistä yli niiden psykologisen tason. Sarasteella on filosofian maisterin tutkinto Helsingin yliopistosta (2007) sekä kuvataiteen maisterin tutkinto Kuvataideakatemiasta (2016). Aikaisemmin hän on valmistunut Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta. Sarasteen teoksia on ollut esillä yhteis- ja ryhmänäyttelyissä mm. galleria Myymälä2:ssa Helsingissä ja Galerie Heike Arndt:issä Berliinissä 2022. Edeltävinä vuosina hänen töitään on ollut esillä yksityis- yhteis- ja ryhmänäyttelyissä mm. galleria Forum Boxissa, Valokuvagalleria Hippolytessä, Galleria Huudossa ja HilbertRaumissa Berliinissä. Hän on myös osallistunut screeningeihin kuten Paraika / Six Works Berliinissä 2022 ja Save Our Souls at the 9th Ewha International Media Art Presentation Soulissa 2016. Saraste on Elokuvaosuuskunta Paraikan, Suomen valokuvataiteilijoiden liiton, AV-arkin ja Suomen taiteilijaseuran jäsen.

Laajemmin tuotantoomme on mahdollista tutustua verkkosivuillamme www.helikaskinen.com ja www.paulasaraste.com. Taiteen edistämiskeskus on tukenut taiteilijoiden työskentelyä.”

%d bloggaajaa tykkää tästä: