Jyväskylän Taiteilijaseura goes Eskilstuna 

Elokuu 2022

Jyväskylän ystävyyskaupunki Eskilstunaan alettiin puuhaamaan näyttelyvaihtoa jo vuonna 2019. 

Johtokunta selvitti paikallisen gallerian, ja Färg&Formverkstaden vastasi kutsuun. Sovittiin näyttelyaikaa jyväskyläläisille taiteilijoille, sekä eskilstunalaisten vastavuoroiselle näyttelylle Jyväskylässä Galleria Beckerillä. Alettiin hakea apurahoja matkaa varten.

Korona sotki suunnitelmia niin, että matkaa jouduttiin siirtämään parikin kertaa. Kuitenkin vuosi 2022 näytti jo selkeämmältä, ja seuran jäsentaiteilijoille laitettiin infoa näyttelyyn hakemisesta. Kahdeksan taiteilijaa haki mukaan ja päästiin vihdoin konkreettisesti suunnittelemaan matkan kokonaisuutta – kuka, missä ja milloin. Näyttelyssä olivat mukana Outi Markkanen, Maarit Siltamäki, Johanna Pisto, Ilona Rytkönen, Minja Revonkorpi, Johanna Mäkitalo, Kristiina Lempiäinen-Trzaska ja Maisa Kivi. Apurahaa saatiin Jyväskylän kaupungilta, Suomen Kulttuurirahastolta sekä suomalais-ruotsalaiselta kulttuurirahastolta, ja näillä saatiin kustannettua taiteilijoiden matkat ja majoitukset. 

Färg&Formverkstaden -gallerian paikalliset taiteilijat lupasivat olla osittain apuna valvonnassa, mutta pääasiallinen valvonta olisi jyväskyläläisten vastuulla. Teimme aikataulutuksen, kuka milloinkin olisi paikalla Eskilstunassa ja ketkä ripustavat, valvovat ja purkavat minäkin päivänä. Näyttelyaika oli 1.-14.8.2022.

Ja niin heinäkuun lopulla ensimmäiset pääsivät matkaan. Teokset vietiin kahdella autolla, koska se osoittautui käytännöllisimmäksi ratkaisuksi ja antoi myös mahdollisuuden viedä useampia töitä paikalle varmuuden vuoksi; tilan kokonaisuutta kun oli piirroksista hieman vaikea hahmottaa. Vuoron vaihdot tehtiin sovitusti. Suurin osa majoittui Lilla Hotellissa, jonka ovikoodi saattoi vaihtua milloin tahansa eikä hotellissa ollut vastaanottoa. Se aiheutti pientä jännitystä matkaan, mutta soittelemalla selvittiin. Samassa hotellissa olivat majoittuneet Beatlesitkin 1960-luvulla ja Hurriganesit 70-luvulla, hakiessaan rauhallista paikkaa jonne fanit eivät löytäisi. Tosin Eskilstunan kaupunki on sen verran kompakti ja helpporakenteinen, että olivathan ne heidän faninsa jo ennen internettiä hotellin löytäneet – kuten mekin, helposti ja eksymättä. Kaksi taiteilijaamme joutui perumaan matkansa, mutta eskilstunalaiset olivat valvomassa näyttelyä mielellään joten pulaan ei jouduttu. Sitä paitsi Outi Markkanen oli Eskilstunassa koko kaksi ja puoli viikkoa, joten meillä oli koko ajan myös oma edustus paikalla.   

Galleria sijaitsi kauniin, 1600-luvun puutaloista koostuvan käsityöläispihan yhteydessä. Gallerian yläkerrassa oli monipuoliset työtilat etenkin grafiikan tekemiseen. Perjantaina 5.8. galleriassa oli musiikkiesityksiä, tervetuliaispuhe jonka piti laukaalaislähtöinen Satu Matilainen (Torshällan suomalaisten yhdistyksen jäsen). Illalla pidettiin yhteiset juhlat yläkerrassa, jolloin pääsimme tutustumaan usempaan paikalliseen taiteilijaan. Minulle lankesi Taiteilijaseuran sihteerin ominaisuudessa pienen kiitospuheen pitäminen ruotsiksi. Juhlat olivat nyyttikestit, ja meidän tarjottavistamme osa oli tuotu Suomesta, kuten lakritsi-karpalo -tikut ja muikku&ruisleipä -kombo. Eskilstunalaiset olivat tehneet mm. ruotsalaisia suklaapalloja ja kasvispiirakkaa. Puhuttiin sekaisin suomea, ruotsia ja englantia. Gallerian puuhahenkilöt saivat meiltä tuliaisiksi Jyväskylän Taiteilijaseuran kirjoja sekä Jyväskylän kaupungin lähettämät lahjakassit.

Matkalla olijat ehtivät käydä myös Tukholmaa katselemassa – siihen oli varattu päivä tullessa tai lähtiessä.

Saimme kuulla että ystävyyskaupunkien välillä näyttelyvaihtoa ei ole tehty vuosikymmeniin, joten nyt on polku avattu sinne suuntaan ja vuoden 2023 elo-syyskuussa eskilstunalaisten näyttely Jyväskylässä toteutuu ja saamme toteuttaa vieraanvaraisuuttamme täällä päässä. 

Lehtijuttujen linkit:
https://efolket.eu/finlandska-konstnarer-staller-ut-pa-form-och-farg-bruksgatan-6-eskilstuna/

https://efolket.eu/vernissage-utstallningen-med-finlandska-konstnarer-pa-form-farg/

-Minja Revonkorpi

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close