Jukka Rusanen: Setting 2, 8.4.–26.4.2017 Galleria Becker

17_rusanen_3-copy
Jukka Rusanen: Setting. Kuva: Jussi Tiainen.

Näyttelyssä maalaukset ja tekstiilikollaasit kohtaavat lattialle levittyvän installaation. Tilallisuus on näyttelyn keskiössä, ja taiteilija työstää myös maalausta tilallisena prosessina. Näyttely on jatkoa Helsinki Contemporaryssa tammikuussa nähdylle Setting näyttelylle.

“Maailmassa oleminen on tilallista ja täten myös ajattelu on tilallista. Keho reagoi ympäristöön ja mieleen ja niin se tekee myös taiteellisessa työssä. Maalaus on tilallisuuden kokemista ja tilallisuuden kiteytymä siinä hetkessä kun se tulee näkyväksi.”

Näyttelykokonaisuus koostuu erilaisista elementeistä, jotka tukevat toisiaan. Virkatut ja maalatut teokset ovat näyttelyssä tasavertaisia. Materiaalien vuoropuhelu ja objektien suhteet synnyttävät mielenkiintoisen jännitteen tilaan. Rusanen on teoksissaan kiinnittänyt huomiota materiaalien aistilliseen puoleen. Näyttelyn tekstiilikollaaseissa esiintyy silkkiä, joka usein yhdistetään ylellisyyteen, haurauteen ja feminiiniseen. Silkin parina maalin voimakas materiaalisuus olisi muodostunut kovaksi kontrastiksi, joten taiteilija tunsi tarpeelliseksi ottaa käyttöön ohuemman maalikerroksen ja viivan.

Rusaselle ominaista on käyttää maalaustensa lähtökohtana taidehistoriallisia teoksia, joita taiteilija dekonstruoi ja työstää uudelleen, tuoden aiheet tähän päivään. Rusasen maalaustapaan on tullut mukaan kerroksellisempia elementtejä. Liike ja maalauksen kompositio ovat maalauksissa edelleen olennaisessa osassa. Tässä näyttelykokonaisuudessa erityisesti Rubensin teoksella Leukippoksen tyttärien ryöstö on ollut suuri rooli.

“Minua on kiehtonut maalaustaiteen lihalliset kompositiot pitkään. Niissä on jotenkin räikeästi esillä niin monta ihmisyyden muotoa. On toisaalta nähtävissä kamppailua maailmassa olemisessa ja toisaalta katseelle ja normeille alistumista. Halua, inhoa, kiihkoa, valtaa, alistamista, ideaaleja. Kaikki tämä täysin hyväksyttävässä maalauksen muodossa.”

Jukka Rusanen (s. 1980) valmistui taiteen kandidaatiksi Turun piirustuskoulusta vuonna 2005 sekä kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Viimeaikoina hän on ollut esillä mm. Ratingen Art Museumissa, Saksassa 2016; Lachenmann Artissa, Saksassa 2015 sekä Helsinki Contemporaryssa 2014. Rusasella on tulossa tänä vuonna ryhmänäyttelyt Stadtgalerie Kieliin, Saksaan, Salon taidemuseoon ja Hyvinkään taidemuseoon. Vuonna 2018 hänellä on yksityisnäyttely Lachenmann Artissa Saksassa. Hänelle myönnettiin juuri TAIKE:n 5-vuotinen taiteilija-apuraha.

Erityiskiitos Taiteen edistämiskeskukselle näyttelyn tukemisesta sekä taiteilija Magdalena Jakkilalle avusta ja näkökulmista.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close