Paula Puoskari, Tintarella di luna, 23.7.–10.8.2022, Galleria Becker

Tintarella di luna, maalauksia paperille

Näyttelyssä on esillä huoneenkorkuisia, vapaasti tilassa riippuvia akryylimaalauksia sekä akvarelleja Italian residenssikeväältä 2022. Teokset liittyvät laajempaan kokonaisuuteen puutarhakuvaston merkityksestä toivon symbolina. Tässä näyttelyssä teemana ovat luonnon personifikaatiot ja pastissit renessanssipuutarhoista.

Akryylimaalaukseni koostuvat useista värikerroksista ja lopullisen muotonsa nämä kolmimetriset teokset saavat repimällä ja liimaamalla kartutetuista kerroksista sekä tyhjästä tilasta ja valon kulusta teosten läpi. Puutarhaympäristöön kiinnittyvissä teoksissa ajan kerrokset, tarinat ja arkitodellisuus kietoutuvat yhteen. Tämä taianomainen tunnelma näkyy vaikkapa eläinihmisten salaisissa kohtaamisissa kartanopuutarhassa (”Suudelma lehtimajassa”) tai siinä miten ihmishahmoksi personifioitunut tuuli vuosisadasta toiseen telmii hedelmäpuissa (”Tuultenpoika omenapuissa”).

Akvarellit on maalattu Grassinan residenssissä huhti-toukokuussa 2022. Työskentelyjakson aikana perehdyin Toscanan renessanssipuutarhoihin, joissa ilmenee renessanssifilosofian uraauurtava ajatus kokonaistaideteoksesta. Rakennettu ympäristö, muotopuutarhat ja ympäröivä vapaa luonto ymmärrettiin tuolloin kokonaisuudeksi, joka sai suunnittelussa keskeisen painoarvon. Nyt esillä olevia akvarellipastisseja seuraa myöhemmin samaan tematiikkaan liittyvä installaatio.

Näyttelyn nimi ”Tintarella di luna” viittaa italialaiseen menneiden vuosikymmenten supertähteen Minaan. Laulu kertoo naisesta, joka – toisin kuin kanssasisarensa – ei vietä päiviään ruskettaen itseään vaan kiipeää öisin katolle ottamaan kuunsäteitä, kuurusketusta. Eräänlainen taiteilija-asenteen allegoria siis: pyrkimys tehdä ja nähdä toisin, uudesti. Sattumalta löytynyt Minan musiikki osoittautui laaja-alaiseksi ja Mina hahmona edelläkävijäksi ja piintyneiden asenteiden murtajaksi. Maalasin siis renessanssivaikutelmia italialaisen 1950-70 -lukujen popmusiikin siivittämänä. Akvarellien tavoin myös työskentelyprosessini oli siis eräänlainen pastissi – erilaisten vaikutelmien omintakeinen keitos.

Paula Puoskari on Rovaniemellä syntynyt ja nykyään Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksensa ovat maalauksellisia installaatioita sekä maalauksia paperille ja kankaalle. Puoskari on käsitellyt teoksissaan muun muassa puutarhan merkitystä toivon symbolina, tulevaisuuden ekologisia haasteita ja oikeuden monikasvoisuutta. Hänen tapansa käsitellä teemoja on näynomainen ja viitteellinen. Puoskari on mm. Taidemaalariliiton (hallitus 2021-, vpj 2022-), Galleria Huudon (hallitus 2014-2019) ja MUU ry:n jäsen. Hän on myös Kuvataiteen apurahalautakunnan (ent. näyttöapurahalautakunta) varajäsen 2022-2024 sekä Kuvataiteen Talo ry:n hallituksen jäsen (2020-). Toistakymmentä vuotta jatkuneen ammattiuransa aikana hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä aktiivisesti sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla (mm. Berliinissä, Düsseldorfissa ja Chelseassa New Yorkissa).

www.paulapuoskari.com

instagram: paulapuoskari

Taiteen edistämiskeskus on tukenut työskentelyä ja näyttelyä.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close