Raimo Reinikainen, Pieni retrospektiivi, Teoksia vuosilta 1966-2021, 12.3. – 30.3.2022, Galleria Becker

Raimo Reinikainen
Pieni Retrospektiivi
Teoksia 1966-2021

”Raimo Reinikainen (1939) on aina ollut Suomen taiteessa – runoilija Jyrki Pellisen sanoja mukaillen – niin erilainen kuin kukaan. Hän aloitti 1960-luvulla yhteiskunnallisesti kantaaottavana POP-taiteilijana, mutta kuontui pian eräänlaiseksi luontomystikoksi ja -surrealistiksi.

Raimo Reinikaisen teokset eivät koskaan ole yksiselitteisiä. Niissä saattaa olla viittauksia niin lähiluontoon kuin kaukaisiin kulttuureihin. Ne saattavat personifioida luonnon tai keskittyä luonnonelämyksiin liittyviin visuaalisiin havaintoihin.

Näyttelyssä on vuosien aikana rauhallisesti rakentuvia teossarjoja, mm. Tulipuusarja ja taiteilijakirja vuodelta 1969 sekä uusi kirjallinen julkaisu On vähän.

Reinikaisen tekniikka-arsenaali on lähes loputon. Hän käyttää pastelleja, tusseja, musteita, lyijy-, hiili- ja värikyniä, öljy-, alkydi- ja metallimaaleja. Sivellintä, lasi- ja ruokokynää.

Hänen työskentelytapansakin vaihtelevat. Ulkona tehdyt akvarellit saattavat syntyä nopeasti, ateljeessa teokset, tekniikasta riippumatta, rakentuvat hitaasti ja harkiten.

Kaiken kaikkiaan Reinikaisen teosten syntyprosessi useimmiten on pitkä ja mutkikaskin. Ensimmäisestä havainnosta ja lyijykynän jäljestä valmiiseen, vaikutelman tiivistävään, täsmälliseen ja herkkään teokseen on pitkä matka, joka saattaa viedä sivupolullekin.

”Maalaa sitä mitä et näe”, totesi taiteilija työhuoneellaan kesäkuussa 2021.”

_Hannu Huitu ja Ilona Anhava

(Galleria Anhavan näyttely-esitteestä.)

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close