Aino-Kaarina Pajari, 1957-2022, Viimeaikaiset, väripuupiirroksia, 19.2.-9.3.2022, Galleria Becker

”Kaksi viikkoa ennen näyttelyn avautumista tuli tieto taidegraafikko Aino-Kaarina Pajarin äkillisestä kuolemasta.

Pajari työskenteli periodeissa ja teki jokaisesta aiheestaan laajemman sarjan. Niinpä näyttelyyn suunnitellut teokset olivat jo valmiina ja löytyivät kehystämöstä. Ainoastaan muistiinpanoa näyttelyn otsikosta tai teosten nimistä ei löytynyt. Ilmeisesti pitkän uran tehneellä taiteilijalla tällaiset asiat varastoituivat muistiin ja säilyivät siellä. Ilman näitäkin tietoja näyttely oli mahdollista toteuttaa.

Pajari teki vuosituhannen alussa grafiikkaa garborundum- tekniikalla, kunnes alkoi yhdistää siihen toista menetelmää, puupiirrosta. Pian garborundum jäi sivuun ja väripuupiirroksesta tuli hänen päämenetelmänsä. Sekä teknisestä, tyylillisestä että teemallisesta näkökulmasta tarkastellen vuodet 2011-2012 olivat tärkeitä Aino-Kaarina Pajarin taidegrafiikassa. Galleria Beckerissä oli esillä hänen näyttelynsä Kaalikeittopäivä ja seuraavana vuonna syntyi sarja Maisemia.

Kymmenen vuotta sitten alkoi viimeiseen yksityisnäyttelyyn ulottuva jakso, jota taiteilija luonnehti Jyväskylän Taiteilijaseuran julkaisemassa kirjassa Juhlatuulella ( Kustannus Aarni, 2017) seuraavasti: Kerään aiheita kävely- ja pyöräilyretkiltäni, matkoilta, sekä puutarhastani valokuvaten. Luonnostelun kautta kuvat siirtyvät laatalle. Puupiirroksessa käytän ns. katoavan laatan tekniikkaa. Usean kaiverrus- ja vedostuskerran lopputuloksena syntyy monivärinen, runsaskuvioinen vedos. Vedostan samaa aihetta värejä vaihdellen, näin jokainen vedos on uniikki taideteos.

Viime vuosina Ainon koira Hilla johdatti emäntänsä pitkille kävelyretkille Keljon ympäristöön ja Päijänteen rannoille.

Päivittäisillä retkillä ympäristön tarkka havainnointi siirtyi taiteilijan tärkeimmäksi luovaksi impulssiksi kuin luonnostaan.

Aino-Kaarina Pajari on syntynyt Tervolassa, ja vuosittaiset matkat pohjoiseen siirtyivät myös aiheiksi hänen grafiikkaansa. Näin myös taiteilijan havainnolle muodostui kaksi toisilleen vastakkaista ulottuvuutta: siihen aivan lähelle ja sitten niin kauas kuin silmä siintää.

Aino-Kaarina Pajarin tuotannon pitkää kaarta on mahdollista katsoa kuin täsmällisenä retrospektiona hänen kotisivuiltaan

osoitteesta http://www.akpajari.com”

Hannu Castrén

%d bloggaajaa tykkää tästä: