Aino Kajaniemi, Mieliala, 21.8.-8.9.2021, Galleria Becker

”Näyttelyni Mieliala sisältää 700 mustaa perhosta, kasvoja ja kasveja.

Viimeisen vuoden aikana on puhuttu paljon ihmisten mielialasta. Yksinäisyys ja kosketuksen puute surettavat monia.

Teokseni ovat kuvakudoksia ja koristeleikkauksia. Niissä materiaali ja tuntoaisti ovat oleellisia; käytöstä poistettu elintarvikemuovi muuttuu perhosiksi ja tyttöjen hiukset voivat olla hiuksia, hevosen jouhia, pellavaa, hamppua tai lootusta. Lankojen erilaiset olemukset, karheus, sileys, pehmeys, massa ja läpinäkyvyys, vahvuus ja hauraus rakentavat tarinaa. Kun mieli harhailee, yksinäinen hakee seuraa luonnosta, kasveista ja eläimistä. Kokeilin myös kuinka mieli kuvataan piirtämällä ja langoilla.

Olen onnellisessa asemassa koska yksinäisyyden tunne katoaa kun seurustelee tekeillä olevan teoksen kanssa ja kosketusaistini on koko ajan käytössä työskennellessäni.

Toista ihmistä ei se tietenkään korvaa.”

Aino Kajaniemi on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi ja pitänyt yli 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyihin 33 eri maassa.

Aino Kajaniemi on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia julkisia teoksia kaupunkien eri laitoksiin kuten terveyskeskuksiin, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin, liikuntapaikkoihin sekä virastoihin. Teoksia on myös yksityisyritysten kokous- ja ruokailutiloissa. Lisäksi hän on suunnitellut 7 kirkon liturgiset tekstiilit joista viimeisimmät Alvar Aallon suunnittelemaan Muuramen kirkkoon.

Ornamo nimitti Aino Kajaniemen vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, hän sai kotikaupunkinsa Jyväskylän kulttuuripalkinnon 2010 sekä Bronze awardin maailmanlaajuisessa tekstiilitaiteen näyttelyssä From Lausanne to Beijing Kiinassa vuonna 2021. Taiteen edistämiskeskus myönsi hänelle 5 vuotiset työskentelyapurahat vuosista 2011 ja 2016 alkaen ja valtio ylimääräisen taiteilijaeläkkeen vuodesta 2021.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close