Jyväskylän Taiteilijaseuran kesänäyttelyt // Taidetila Toinila

Tiedote 30.6.2020

POLUN VARRELTA 8.7.–1.8.2020

6 näkökulmaa Jyväskylän taiteilijaseura 75 juhlavuoden Metsä-teemaan
Taidetalo Toinila, Petäjävesi

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan Aino Kajaniemen, Tiina Lempiäinen-Trzaskan, Paula Myllymäen, Johanna Mäkitalon, Minja Revonkorven ja Maarit Siltamäen yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa tuo esille Jyväskylän taiteilijaseuran monipuolisen osaamisen, erilaiset tyylisuunnat, tarinat ja tekniikat.
Jyväskylän taiteilijaseura 75 juhlavuoden kaikki tapahtumat kattava Metsä-teema on esillä tässäkin näyttelyssä.
Näin Johanna Mäkitalo kuvaa työskentelyään: – Maalausteni lähtökohtana on olemassa oleva tila, paikka, kohtaaminen. Maisema on myös mielenmaisema ja tunnekokemus; läsnäolo sekä luonnossa että maalatessa on tärkeää. Luonto on alati muuttuva, virtaava, järjestyksessä ja sattumalta. Myös maalaukseni saavat virrata. Irtaudun luonnon todellisuudesta luodakseni uuden, kuvan todellisuuden. Tarinan kertoo katsoja.

Maisema, ilma, luonto ja kasvit muuttuvat teoksissa mielenmaisemaksi ja tunnekokemuksiksi.
Paula Myllymäki: – Taiteessani kerron paljon ihmisen sekä luonnon haavoittuvuudesta, rikkinäisyydestä ja hauraudesta, mutta myös sen kaiken kauneudesta. Kauneus piilee arvissa, rypyissä ja eletyssä elämässä. Haluan taiteellani kertoa myös synkkyydestä, pimeistä hetkistä, ahdistuksesta ja vieraudesta. Niistä hetkistä ja tunteista, joista usein vaietaan.

Ihminen on osa luontoa, ympäristö muuttuu vertauskuvaksi ihmisen tunteista ja ajatuksista.
Aino Kajaniemi: – Teosteni sisällöt ovat runollisen viitteellisiä pohtien ihmisenä olemisen vaikeutta ja ymmärrystä maailmasta. Niukka, sävyjä korostava väripaletti, viivojen ja pintojen rinnastus, tuntoaistin läsnäolo, karheus, sileys, pehmeys, massa ja läpinäkyvyys, vahvuus ja hauraus ovat minulle tärkeitä.

Vuodenajat, aika ja jopa hetket ovat merkityksellisiä luontokokemuksissa. Museoviraston suojelema Taidetila Toinila on asumaton ja korjaamaton puutalo, jossa aika näkyy erilaisina kerrostumina.
Maarit Siltamäki: – Maalaukseni koostuvat arjen pienistä hetkistä. Luonto on lähellä. Pientareella. Tulvii ikkunoista sisään ja maustaa aamukahvin. Pakokaasujen katveessa tuoksuvat alkukesän kukat. Kepeä tuuli kantaa pilvet lähelle. Taivaan värit, ruohonkorsien suunnat, todella pienet hetket jäsentävät arkea, luovat tunteita ja muistettavia hetkiä.

Näyttelyssä on esillä akryyli- ja öljymaalauksia, mustepiirustuksia, kuvakudoksia ja kollaaseja sekä video. Erilaiset tekniikat, suhde väriin ja materiaaleihin yhdistävät taiteilijoita.
Tiina Lempiäinen-Trzaska: – Tarkastelen asioita, jotka ovat jättäneet jäljen. Pysähdyn hetkeen. Kiinnitän kuviin käsitykseni siitä, miltä maailma näyttää, kun se tuntuu. Jäljet paperilla ja kankaalla muistavat minua paremmin. Senkin, että viiva tanssii ja väri on ovi jonnekin.
Minja Revonkorpi: – Taiteessani aiheena ovat arkiset asiat ja kokemukset, joihin etsin uutta näkökulmaa. Nostalgia ja runollisuus yhdistettynä nykytaiteelliseen ilmaisuun viehättävät minua. Käytän vaihtelevasti eri tekniikoita kuten maalausta, grafiikkaa, valokuvaa, kollaasia ja installaatiota. Toinilaan tuon teoksia, joissa yhdistän kiiltokuvien hahmoja muuhun kuvastoon luoden epätodellisen maailman. Mukana näyttelyssä on työryhmänä toteuttamamme lyhytelokuva jossa teemana ovat myös kiiltokuvat.

Taidetalo Toinila on toiminut Petäjävedellä 10 vuotta. Aiempien näyttelyiden kuraattorit Johanna Juvonen ja Biagio Rosa päättivät antaa tilan Jyväskylän taiteilijaseuran käyttöön seuran 75 vuotta juhlavuoden
kunniaksi.

Näyttely on avoinna ke-pe 14–18 ja la klo 12–16 Koulutie 4, Petäjävesi

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close