Sanna Halme – Patetia, 17.2. – 7.3.2018, Galleria Becker

Elämä on Reuhu-Pekka, 120 x 105 cm_01
Elämä on Reuhu-Pekka, 120 x 105 cm

Galleriassa on esillä maalauksia vuodelta 2017. Teemana on Patetia.

Kreikkalainen sana pathos tarkoittaa sieluntilaa, sielua koskevaa asiaa, asiaa joka herättää intohimoa ja tunteita. Sana tarkoittaa myös kärsimystä, epäonnista kokemusta, kokemusta ylipäätään. Pateettinen tapa ilmaista ja tuntea elämää ja mielenliikkeitä on kiinnostukseni kohteena.

Entä mitä on patetia laajemmassa skaalassa? Mitä on yhteiskunnallinen eetoksemme ja paatoksemme, ajan henki, zeitgeist? Missä hengessä täällä kasvamme, käskemme, uskomme? Mitä nauramme? Missä hengessä valmistaudumme kuolemaan?
Otammeko elämän vakavasti – ja kuinka vakavasti?

Pateettisuus ei ole muotia. Päinvastoin. Patetiaan taipuvaiset ihmisparat useimmiten tölväävät elämänsä säälittävällä tavalla hukkaan: elävät väärin, hölmösti, eivätkä siksi saavuta mitään. Pateettinen elämänasenne on vaarallinen niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti. Näin siis maailmassa, jossa menestyksen mittari on taloudellisten saavutusten lisäksi arvostettu paikka hierarkiassa. Pateettisuus on 1800-lukua. Dostojevskin romaaneissa saattoi kohdata vakavasti, pateettisella vakavuudella elämään ja kohtaloon uskovia henkilöitä. Mutta jo 1800-luvulla heitä haukuttiin idiooteiksi.

Omalta kohdaltani haluan nostaa paatokselle hattua. On etsittävä todellista merkitystä, syytä elää, olla olemassa. Matkan varrella saattaa törmätä johonkin, jonka tuntee munaskuissaan asti. Elämä on patetian ylimestari.

Maalaukset ovat akryylimaalauksia kankaalle.

 

Sanna Halme on vuonna 2000 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Turussa.

kotisivut:  https://sannahalmeart.wordpress.com/

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close