Caroline Ward-Raatikainen, The Passing of Time, 2.7.–20.7.2022, Galleria Becker

The Passing of Time – Ajan kulku

Heijastan maalauksissani suhdettamme luontoon, arvoon jonka sille annamme ja aikaan jonka luonnossa vietämme.

Teosten tekniikka ja ideat ovat syntyneet ja kehittyneet lukemattomien pitkien päivien aikana, jotka olen viettänyt paikallisessa metsikössä. Aina kun sää sallii, vietän aikaa ulkona ja tutkin ympäröivää luontoa ja kun en voi sään puolesta työskennellä ulkona, tutkin luonnon materiaaleja ja kasveja ateljeessa, johon tuon yksittäisiä näytteitä.

Yleensä palaan toistuvasti samoille paikoille työhuoneeni läheisessä metsikössä. Työskentelen vaistonvaraisesti yhdistäen omakohtaista kokemusmaailmaani ja objektiivista puiden ja kasvien tarkkailua. Näin havainnoin ja tallennan luonnossa aina läsnäolevaa ikuista kiertokulkua varhaisen kevään tunnusta aina talven viime hetkiin asti, jolloin kiertokulku aloittaa jälleen uuden matkansa.

Maalaussarjassa ”Muotokuva metsästä” (Portrait of a Forest) puut ovat yksilöitä ja maalaan ne ikäänkuin muotokuvina. Elävän puun läsnäolo ja yksilölliset piirteet ovat osa suurta kokonaisuutta jonka seurauksena puu hallitsee ympäristöään.

Tarkastellessani puita muotokuvamaalauksen kontekstissa sijoitan ne samaan arvokategoriaan kuin perinteisen muotokuvamaalauksen kohteet. Näissä puissa on arvokkuutta ja runoutta.

Kasvien elämää tutkin tavallisen paikkatyypillisen kasvilajiston kautta. Arkisia kasveja, joita myös rikkaruohoiksi kutsutaan. Dramaattisten sommitelmien ja hienovaraisesti tyyliteltyjen yksityiskohtien kautta pyrin luomaan yhteyden barokin kukkamaalauksiin. Siinä missä barokin kukkaset ylistivät eksoottisten ja kalliiden lajien rikkautta ja uhkeutta, tuovat rikkaruohot esiin ylenkatsotun ja aliarvostetun tavallisen kasvin kauneutta ja luonteikkuutta.

Biodiversiteetin hupeneminen ja ilmastonmuutos ovat meidän aikamme luonnon tarkastelun konteksti.

Tästä johtuen tavallinen ulko-ovelta avautuva metsä saa uudenlaisen merkityksen. Juuri tässä hetkessä ja tässä elinympäristössä arkinen luonnontilassa oleva maisema tulee esiin erityisenä ja ainutlaatuisena arvona. Jotain josta ihminen löytää itseään.

Caroline Ward-Raatikainen on kotoisin Pohjois-Yorkshiresta Englannista. Hän on opiskellut taidetta Lontoossa ja Helsingissä 1980-90 -luvuilla. Hän työskenteli useita vuosia myös toisessa ammatissa Englannissa ja muutettuaan Suomeen 2010 hän ryhtyi uudelleen taiteilijan työhön. Suomessa hänen inspiraationaan ovat olleet kaikkialla ympäröivät metsät, ennen kaikkea kaupunkilaisten käyttämät kaupunkimetsät. Vesivärin läpikuultavuus ja hienovaraisuus soveltuvat hänen mukaansa erityisen hyvin luonnossa esiintyvien muotojen ja valon kuvaukseen. Hän yhdistää sekä perinteisiä että kokeellisia tekniikoita. Vanhoja tekniikoita voi löytää uudelleen, jotta voi kertoa uusia asioita.

Käännös: Anna Halls

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close