Tuomo Saali, Pidempi kuin pisin matka, 30.4. – 18.5.2022, Galleria Becker

Luonnon alkuperäiset tilat ja paikat ja erityisesti vuoristot ovat kiehtoneet mieltäni koko ikäni. Luonnon ilmiöt tuntuvat olevan ilmaisussani jollakin tavalla aina läsnä, maalauskokeiluissani eksyn lähes aina maisemallisiin vaikutelmiin.

Selaan jatkuvasti kuvia ja dokumentteja alkuvoimaisesta luonnosta, kuten erämaista ja ne toimivat
sytykkeinä työskentelylleni. En kuitenkaan käytä valokuvia maalausteni lähtökohtina, sillä en ole kiinnostanut toistamaan jotain jo olemassa olevaa. Vaadin maalaukselta jotakin enemmän, pelkkä ”kuva” ei riitä. M
aalaaminen alkaa siitä, mihin valokuva loppuu.

Teokseni syntyvät spontaanisesti sisäisen intuitioni voimalla. Maalausprosessini sisältää paljon yllättäviä käänteitä ja hallitsemattomia asioita (varsinkin alkuvaiheessa), joten ennalta asetetut tarkat ohjeet ja säännöt rajoittaisivat ilmaisuni vapautta. Havainnon totuudet ovat kuitenkin tärkeässä osassa ja ne aiheuttavatkin suurimman haasteen maalaamisessani.

Maalauksissani on kyse emootiosta. – Luonnonvoimien myllerrysten keskellä on pieni ihminen kokemassa jotakin suurta ja tuntematonta. Ihminen antaa maisemalle mittakaavan. Vaikka tämä yksityiskohta näyttää toistuvan loputtomiin, en ole itse siihen kyllästynyt, vaan koen sen edelleen tärkeäksi osaksi kompositiota ja samalla maalaukselliseksi haasteeksi. Tämä ”luonnon sijaiskokija” tuntuu näkevän jotakin enemmän mitä minä maalarina näen, – jonnekkin syvemmälle.”

Helsingissä 2.4. 2022

taidemaalari Tuomo Saali

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close