Jan Neva, Kalevala, 11.-29.9.2021,Galleria Becker

Jan Neva:

”Maalauksissani peilaan aikamme tapahtumia Kalevalaisen maailman kautta. Mentaliteetit, maailmankuvan perustavat rakenteet ja mielikuvat ovat pitkäikäisiä. Kalevalaisen maailmankuvan perushahmotukset ovat kulkeneet läpi monien kulttuuri vaiheiden. Monissa tapauksissa ne toimivat tiedollisen ulottuvuutensa menettäneinä vahvasti tunteita herättävinä mielikuvina vielä nykyäänkin. Esimerkiksi Kullervon hahmo on arkkityyppi massamurhaajasta jonka lapsuuden lähtö vinouma pilaa hirvittävällä tavalla koko elämän. Samoja tarinoita saamme jatkuvasti lukea esimerkiksi kouluampumistapauksissa aikanamme. Mytologiat ovat näitä arkkityyppejä täynnä ja muodostavat näin mielenkiintoisen osan maailman selitystä. Suuret tuhot kuten taudit ja ilmastonmuutos esiintyvät myös Kalevalassa elinolosuhteiden äkillisenä huononemisena. Kuvaan sitä maailmaa joka on nykyisen yleissuomalaisen maailmankuvan ja elämänymmärryksen taustalla.”

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close